Demcon en ERIKS: één team voor afdichtingen in crisistijd

Razendsnel schakelen voor het produceren van beademingsapparatuur 

Normaal gesproken zeggen de ERIKS Application Engineers over afdichtingen, “betrek ons zo vroeg mogelijk bij het ontwerpen van je machine, zo voorkom je dat je later terug moet naar de tekentafel.” Soms  ontstaat er een noodsituatie waarin dit advies uit het raam kan en iedere minuut telt. 

In maart 2020 gebeurde dit door de wereldwijde uitbraak van COVID-19. Een acuut tekort aan levensreddende beademingsapparatuur dreigde. De overheid sloeg alarm en vroeg high-end technologieleverancier Demcon – een gevestigde naam in de medische wereld – om een volledig beademingsapparaat te ontwikkelen. ERIKS schoot te hulp met het opschalen van de productie en het reverse engineeren van een essentieel onderdeel.

 

Benieuwd hoe het Demcon en ERIKS is gelukt om in slechts één week een eerste batch membranen te leveren? 

In de case study "Beademingsapparatuur en rubber afdichtingen in crisistijd" vertellen de betrokkenen uitgebreid over dit uitdagende project.

 

 

Opschalen en ontwikkelen

Demcon levert als technologieleverancier producten en systemen voor de robotica, optomechatronica, high-tech en medische wereld. Eén van die producten is al meer dan tien jaar het hart van een beademingsmodule. De overheid vroeg Demcon om deze module tot volledig beademingsapparaat te ontwikkelen. Dit is de DemcAir geworden. Om dit te realiseren haakte Demcon ruim 40 partners aan, waaronder ERIKS. 

Thijs den Hertog, mechanical engineer bij Demcon, vormde samen met verschillende ERIKS-engineers en verkopers een hecht team en ging aan de slag. Het team leverde een uitzonderlijke prestatie met de opschaling van de productie van bestaande rubber onderdelen. Ook ontwikkelden en produceerden ze samen in recordtijd – op basis van technische documentatie – een membraan voor de DemcAir.

Bestaande leveringen opschalen

ERIKS leverde voor de pandemie al afdichtingen voor de beademingsmodule. Het team ging direct aan de slag toen bleek dat de vraag extreem zou toenemen, van 200 naar 10.000 stuks per order

Zo moesten er nieuwe matrijzen worden aangemaakt, productiecapaciteit worden gereserveerd en basismateriaal voor rubber worden ingekocht. Door op tijd in te grijpen wist ERIKS de grootschalige levering van alle rubberdelen aan Demcon tijdig te realiseren zonder in te leveren op kwaliteit.

 

In één week van ontwerp naar serieproductie

Maar er kwam nog een andere hulpvraag vanuit Demcon. Er miste een rubber membraan dat voorheen in Azië werd gemaakt. Door de pandemie liep de levertijd op tot wel 40 dagen. Thijs den Hertog vertelt: "De uitdaging zat in eerste instantie niet in de techniek, maar in het vinden van partners die in zeer korte tijd konden leveren. Het is ERIKS gelukt om een klepje te ontwikkelen dat op twee essentiële plaatsen in de machine wordt gebruikt."

ERIKS zorgde dat het gereedschap voor productie werd gerealiseerd en alle benodigde grondstoffen op tijd in huis waren. Pieter van der Ziel die vanuit ERIKS betrokken was bij het project vertelt: "Niet alleen de geometrie van het membraan was belangrijk, maar zeker ook het kunnen leveren van volledig gecertificeerde en schone materialen. Met onze kennis en netwerk van productielocaties en het laboratorium konden wij binnen één week met een potentiële oplossing komen. Iets dat normaal gesproken maanden kan duren."

Verschillende bedrijven, één team

Demcon stond er dus niet alleen voor en vond in verschillende sterke partijen, waaronder ERIKS de juiste partner om zo'n intensief traject in te gaan. Zo werd er bijvoorbeeld snel geschakeld: “Ik stelde voor om een rubber opvulring te gebruiken binnen het ontwerp. Een dag later kreeg ik van ERIKS een partij siliconen opvulringen waarmee we konden testen tot de delen op maat waren. Door dit soort snelle reacties waren we als klant en leverancier echt één team,” aldus Den Hertog.

Ook blikt Den Hertog met een goed gevoel terug op de teamspirit binnen het project: "Je zag dat de leden van het team er echt voor gingen. Belangrijk was dat ook ERIKS de urgentie van het project inzag en er, net als Demcon, heel veel uren in heeft gestoken. Hoe eerder het apparaat aan de markt geleverd kon worden, des te meer levens werden gered. Elke dag was er één. We vormden echt één team, ook al werkten we voor verschillende bedrijven." 

Nieuwsgierig naar alle details van deze case?

Lees meer over deze bijzondere samenwerking in de case study: “Afdichtingen voor beademingsapparatuur in crisistijd”. In de case study gaan Demcon en ERIKS uitgebreid in op thema´s als:

  • Binnen een week van ontwerp naar serieproductie; hoe kan dat?
  • Hoe ERIKS de kwaliteit kon waarborgen, ondanks de korte doorloop
  • Wat je als OEM’er kunt leren van deze samenwerking


Vul snel het onderstaande aanvraagformulier in. 

Aanvraag case study Demcon

Vul het formulier in en u ontvangt de uitgebreide case study in PDF-vorm.

Gerelateerde artikelen

Onze services voor maatwerk

Clean Manufacturing - schoon verpakte producten

De vraag naar schone productie heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In onze nieuwe Clean Manufacturing Facility produceren, cleanen en verpakken wij slangen, afdichtingen en afsluiters voor bedrijven in de food, farma en de semicon. Door minder schakels in de Supply Chain profiteert u van kostenbesparingen en snellere leveringen.

Inhouse Cleanrooms

Door een steeds groter bewustzijn op het gebied van reinheid richt de industrie zich meer en meer op het optimaal beheersen van de productieprocessen. Er wordt getracht te voorkomen dat technische componenten oorzaak zijn van vervuiling in de processen en de systemen. Het voorkomen van dit type vervuiling speelt vooral in de farmaceutische, halfgeleider- en voedingsmiddelenindustrie. Onze Cleanrooms zijn comform klasse 1000.

Engineering - van idee tot model

Uw bedrijf, productieproces, installaties of eindproducten zijn uniek. Om uw specifieke wensen en eisen volledig in vervulling te laten te gaan, is in veel gevallen maatwerk nodig. Vooral wanneer u toe bent aan een snellere, slimmere of efficiëntere productie. ERIKS is uw partner bij het ontwikkelen van nieuwe componenten, complete producten of materialen. Onze Engineering afdelingen zijn de kraamkamers van menige innovatie.

We helpen je graag verder

Ben je op zoek naar gespecialiseerde productkennis?

Onze productspecialisten staan voor jou klaar met persoonlijk advies en diepgaande productkennis.

Direct een product bestellen?

Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know-how hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.