Waterstof

De industrie toekomstbestendig maken

 

Waterstof (H2) is een kleurloos, geurloos, smaakloos en hoog ontvlambaar gas. Eigenlijk is het niets anders dan een molecuul die we in kunnen zetten als energiedrager. En dat biedt enorme mogelijkheden voor de industrie. Om deze transitie mogelijk te maken, schuift ERIKS graag bij je aan tafel. Voor een oriënterend gesprek over waterstoftoepassingen of juist voor hulp bij het opschalen van bedrijfsprocessen.

Waterstof
Lieferung von flüssigem Stickstoff an die Hochtechnologie der Industrie

Waterstof: samen naar een duurzame wereld 

Waterstoftoepassingen winnen meer en meer terrein  in de industrie. Daar waar we een paar jaar geleden nog allemaal in het duister tastten, verschijnen er nu steeds meer toepassingen op de markt. ERIKS heeft een speciaal waterstofteam met experts die je voor allerlei vlakken inschakelt. Zo bieden we:

Voordelen van waterstof

De inzet van groene H2 heeft legio voordelen, de belangrijkste op een rijtje: 

  • Waterstof laat zich - net als aardgas - eenvoudig over grote afstanden transporteren via een pijplijn. Het huidige gastransportnet in BeNeLux is eenvoudig, snel en goedkoop om te bouwen naar een waterstofinfrastructuur.*
  • Als je energie over langere afstanden wilt transporteren, kan waterstof een stuk goedkoper zijn.
  • Waterstof beperkt de CO2-uitstoot.
  • Het is uitermate geschikt voor toepassingen in zwaar transport en de industrie. Zowel als brand- als grondstof.
  • Potentie om een groot import- en exportproduct voor de BeNeLux te worden.

 

             * Bron: prof. Ad van Wijk

Producten geschikt voor waterstoftoepassingen

Er zijn verschillende componenten uitermate geschikt om toe te passen in waterstofapplicaties, waaronder: 

 

oil refinery, chemical production, waste processing plant, exterior visualization, 3D illustration, oil refinery, chemical production, waste processing plant, exter

Welke ondersteuning wens je van ERIKS?

Een extra paar ogen vanaf de tekening

Steeds meer bedrijven willen een toepassing met waterstof, maar weten niet waar te beginnen. ERIKS schuift dan graag aan tafel. Inmiddels krijgen we dagelijks de vraag van machinebouwers of we een ondersteuning willen bieden in de ontwerpfase . Het technisch werkend krijgen van een waterstoftoepassing is immers een hele uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat een machine optimaal werkt bijvoorbeeld. Welke afdichtingen zijn er nodig? Welke materialen gebruik je en welke juist niet? Wij bieden hulp bij het ontwerpen van een waterstoftoepassing. Onze business development manager komt (geheel vrijblijvend) langs om een beeld te krijgen van de knelpunten. Vanuit daar zoeken we de juiste waterstofspecialist die helpt met de volgende stap.

Hulp bij het verlagen van de kostprijs

Het economisch interessant maken van een waterstoftoepassing is de volgende uitdaging. Bij de bouw van een pilot, worden vaak specials gebruikt. Nu blijkt dat de toepassing naar behoren werkt, wil je het op grotere schaal uitwerken. En daar wringt de schoen; het moet immers wel economisch kloppen. Ook daarvoor schakel je ERIKS in.

Wij bekijken de toepassing en analyseren elk onderdeel. Veelal kunnen we producten standaardiseren of bedenken we een voordeliger alternatief. Zo kunnen we het prijsniveau van de waterstoftoepassing verlagen en realistisch maken voor je afzetmarkt.

Ondersteuning bij opschalen van waterstoftoepassingen

Inmiddels worden er steeds meer waterstoftoepassingen gebouwd, krijgen bedrijven subsidies en groeien organisaties hierdoor uit hun jas. En dat geeft groeipijnen. De vraag is: hoe ga je hiermee om als bedrijf? Ook hier biedt ERIKS de juiste ondersteuning. We hebben oplossingen voor supply chain, beheren voorraden of nemen een deel van de bouw uit handen. Zo leveren we al verschillende deelassemblages en grijpvoorraden on site.

Welk vraagstuk het ook is; wij denken mee met het opschalen van jouw bedrijf. We hebben verschillende oplossingen, afhankelijk van de behoefte. 

Van A naar B met waterstof

Kunnen we in de toekomst onze auto volgooien met waterstof? Of worden supermarkten beleverd met vrachtwagens die op waterstof rijden? Volgens onze specialist René van den Akker is het slechts een kwestie van tijd. Hij probeert met zijn Business Unit Hydrauliek de markt samen te brengen om zo een compleet assortiment te leveren voor het leidingnet voor de automobielindustrie. Het is zijn visie om fabrikanten met elkaar te verbinden om gezamenlijk tot een port-to-port oplossing te komen.

René: “Hydrauliek heeft natuurlijk eigenlijk niks te maken met waterstof. Maar waterstof in transport, en met name zwaar transport, gebeurt onder extreem hoge druk. En wie beter dan wij als hydrauliekspecialisten, zijn gewend om onder hoge druk te presteren? Wij weten alles van hoge druk en kunnen adviseren bij een volledig pakket aan leidingcomponenten.” 

Hydrogen Fuel cell bus with zero emissions

Er warmpjes bij zitten dankzij H2

 

 

“Waterstof is niet nieuw. De industrie en daarmee onze klanten zijn steeds meer in beweging en zien in waterstof een toekomstige vergroening. Bijvoorbeeld als een alternatief voor aardgas” zegt Daniel van Leeuwen, Application Engineer bij de Business Unit Sealing & Polymer Technology. "Wij zijn actief betrokken in innovatieve waterstof pilots voor de verwarmingsketelindustrie. Deze pilots kunnen de opstap vormen voor de  toekomstige schaalvergroting bij het verwarmen van huishoudens met waterstof."

Informatieaanvraag over waterstof

Wil je meer informatie ontvangen over producten voor waterstoftoepassingen? Laat hieronder je gegevens achter en geef aan waar je meer informatie over wenst te ontvangen. Je onvangt zo snel mogelijk een reactie van één van onze waterstofspecialisten.

Gerelateerde artikelen

We helpen je graag verder

Ben je op zoek naar gespecialiseerde productkennis?

Onze productspecialisten staan voor jou klaar met persoonlijk advies en diepgaande productkennis.

Direct een product bestellen?

Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know-how hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.