In dit artikel

ATEX-motoren & slangen voor gebruik in explosierisico zones

In omgevingen waar de kans op explosies door brandbare gassen, dampen of stof aanwezig is, is het gebruik van gespecialiseerde apparatuur van vitaal belang om de veiligheid te garanderen en te voldoen aan internationale normen. Tot de meest cruciale apparatuur in deze omgevingen behoren ATEX-gecertificeerde motoren en slangen.

ATEX, een afkorting voor "ATmosphères EXplosibles", is een reeks voorschriften van de Europese Unie die de veiligheid garanderen van producten die worden gebruikt in omgevingen waar ontploffingsgevaar kan heersen. Producten met de ATEX-certificering hebben strenge tests ondergaan om te bevestigen dat ze geen explosieve materialen kunnen ontsteken.

ATEX 114 en ATEX 153

De ATEX-voorschriften zijn van toepassing op gas-, damp- en stofexplosies.

De ATEX 114 (2014/34 EU) richtlijn specificeert eisen voor apparaten en beveiligingssystemen die zijn ontworpen voor gebieden waar ontploffingsgevaar kan heersen. Deze richtlijn richt zich uitsluitend op de ontwerp- en productieaspecten en richt zich specifiek op fabrikanten.

ATEX 153 (1999/92/EG) daarentegen, heeft betrekking op het veilige gebruik van apparaten en beveiligingssystemen in explosieve omgevingen. Het stelt minimale veiligheidsnormen vast voor zowel de werkplek als de apparatuur om de veiligheid van werknemers in dergelijke gevaarlijke omgevingen te garanderen.

ATEX-motoren: Explosieveilig

ATEX-motoren zijn ontworpen om een eventuele explosie binnen het apparaat te beperken of om te voorkomen dat gevaarlijke externe omstandigheden brandbare materialen binnenin ontsteken. Ze hebben robuuste behuizingen en zijn vaak afgedicht om het binnendringen of ontsnappen van explosieve gassen of stof te voorkomen.

ATEX-motoren worden geclassificeerd op basis van het type omgeving waarvoor ze geschikt zijn - gas of stof en de waarschijnlijkheid van de aanwezigheid van explosieve materialen.

Veel voorkomende toepassingen zijn chemische fabrieken, graanverwerkingsfaciliteiten, olieraffinaderijen en andere omgevingen waar explosieve atmosferen aanwezig kunnen zijn.

ATEX-slangen: Veilige leidingen in gevaarlijke omgevingen

Slangen in explosieve omgevingen kunnen brandbare vloeistoffen of gassen vervoeren, of ze kunnen worden blootgesteld aan een externe explosieve atmosfeer. Slangen met ATEX-certificaat zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen ontsteking, zodat ze zelf geen ontstekingsbron worden.

Deze slangen zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen de chemicaliën die ze kunnen vervoeren en hebben antistatische eigenschappen om de opbouw van statische elektriciteit, een potentiële ontstekingsbron, te voorkomen.

Gebruikt in brandstoftransport, chemisch transport en andere processen waarbij brandbare materialen worden getransporteerd.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van ATEX-apparatuur

  • Zone-indeling: Begrijp de specifieke classificatie van het gebied (bijv. zone 0, 1, 2 voor gassen en zone 20, 21, 22 voor stof). Apparatuur moet de juiste classificatie hebben voor de zone waarin deze wordt gebruikt.
  • Materiaalcompatibiliteit: Zorg ervoor dat de materialen van de apparatuur compatibel zijn met de stoffen waaraan ze zullen worden blootgesteld. Dit omvat chemische weerstand en temperatuurbestendigheid.
  • Onderhoud en inspectie: Regelmatige controles en onderhoud zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ATEX-gecertificeerde apparatuur veilig blijft werken. Slijtage of schade kan de veiligheidsfuncties in gevaar brengen.

 

ATEX-producten voor een veilige werkplek

ERIKS heeft een assortiment dat speciaal geschikt is voor gas- en explosiegevaarlijke omgevingen.

  • Open Drives: biedt een assortiment aan ATEX-gecertificeerde producten. Onze Atex Askoppelingen en elektrisch geleidende V-riemen zijn specifiek ontworpen voor gebruik in Atex-omgevingen.

  • Bij Power Transmission: beschikt ERIKS over Atex-gecertificeerde motoren van WEG. Daarnaast zijn de Goodall Chemieslangen, conform EN12115, volledig geleidend en geschikt voor gebruik in alle ATEX-zones, wat ze een ideale keuze maakt voor diverse toepassingen.

  • In het domein van pneumatiek heeft ERIKS een uitgebreide selectie van producten die geschikt zijn voor ATEX-zones. Enkele noemenswaardige voorbeelden hiervan zijn:
  • Ventielen:
    SY5000/7000/9000
    VFE3000/5000-X60
  • Cilinders:
    55-C85
    55-C95
    55-CP96
    55-MY1B
    55-CRB1
    56-CRB2
  • Sealing & Polymer biedt een breed scala aan TPE-profielen die volledig ATEX-conform zijn. Voor de chemische sector kunnen de profielen als seals, koorden, strips en tubes relevant zijn, maar zeker ook klemprofielen. Ze bieden veelzijdige oplossingen voor diverse behoeften binnen de chemische industrie.
     

Zorg er altijd voor dat de geselecteerde apparatuur voldoet aan de eisen van de specifieke omgeving waarin deze wordt gebruikt. Inspecteer en onderhoud deze apparatuur ook regelmatig om te zorgen dat ze blijven voldoen aan de gestelde veiligheidseisen. 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.

We helpen je graag verder

Ben je op zoek naar gespecialiseerde productkennis?

Onze productspecialisten staan voor jou klaar met persoonlijk advies en diepgaande productkennis.

Direct een product bestellen?

Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know-how hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.