In dit artikel

Optimaliseer je afdichtingen met Finite Element Analysis

Afdichtingen zijn binnen elk productieproces cruciaal om machines, apparaten en hun onderdelen efficiënt en veilig te gebruiken. Een afdichting werkt optimaal wanneer de dimensies van de afdichting zelf, de groef waarin deze geplaatst wordt en de tegendelen perfect op elkaar zijn afgestemd. Ook de materiaalkeuze is een bepalende factor. Met Finite Element Analysis laten we onze opdrachtgevers zien hoe de afdichting binnen hun toepassing en productieomgeving zal presteren. De ideale tool voor een snel en kostenefficiënt ontwikkelproces.

Finite Element Analysis

Hoe werkt Finite Element Analysis?

Om antwoord te geven op de vraag van klanten of afdichtingen wel goed zullen werken binnen hun productieomgeving is Finite Element Analysis (FEA) dé oplossing. Met deze geavanceerde simulatiesoftware is het namelijk mogelijk om het gedrag van de rubberafdichting te simuleren, zonder het fysiek te hoeven testen. Om een simulatie succesvol uit te kunnen voeren, is een 3D-model van de groef en tegendelen binnen de constructie al voldoende. Op basis van het medium, de temperatuur en de druk binnen de toepassing selecteren we een aantal rubber materialen die geschikt zijn voor de afdichting. De combinatie van het 3D- en het materiaalmodel vormt het vertrekpunt van de simulatie.  

Maatwerk dankzij hoeveelheid gegevens

Finite Element Analysis is geschikt om verschillende materialen met uiteenlopende eigenschappen onder wisselende productiefactoren te meten. Dat zorgt voor maatwerk, zodat je altijd de meest geschikte afdichting ontwikkelt voor jouw toepassing. Afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp is het mogelijk specifieke data aan de simulatie toe te voegen om het gedrag van de afdichting nóg beter te testen. Denk daarbij aan wrijving, visco-elastisch gedrag en thermische uitzetting. Een goed voorbeeld daarin is het meten van de installatiekracht: hoeveel reactiekracht geven de tegendelen terug? Dat is relevant bij kunststof tegendelen, waar je niet teveel kracht nodig wilt hebben om het in te kunnen drukken, omdat het kunststof dan wellicht vervormt.

Data voorspelt hoe jouw afdichting reageert op toekomstige omstandigheden

Met FEA kan je ook het bereik van een afdichting binnen een toepassing bepalen. Voor een O-ring is dat meestal vrij eenvoudig, maar als het gaat om complexere vormen dan is FEA een perfecte tool om daar inzicht in te krijgen. Testen hoe rubber reageert bij verschillende temperaturen is ook een belangrijk onderdeel van FEA. Wanneer temperaturen dalen en stijgen, krimpt of zet rubber uit.  Rubber zet uit als je het verwarmt naar 200 graden, maar krimpt ook enkele procenten als je het weer laat afkoelen. Voor bijvoorbeeld een matrijzenmaker is die informatie van groot belang voordat hij het product gaat ontwikkelen. Met FEA maak je krimpsimulaties die het gedrag van het rubber in dat proces perfect nabootst. 

De voordelen van FEA

De simulatiesoftware berekent in snel tempo verschillende scenario’s. Dat maakt het mogelijk met een herhalend ontwerpproces tot het beste eindresultaat te komen. FEA zorgt daarmee voor duidelijke voordelen in elke fase van het ontwikkelingstraject.

Efficiënt en kosteneffectief ontwerpproces  

Omdat je slechts een minimum aan rubberplaten of knopen nodig hebt om de simulaties uit te voeren, realiseer je een snelle doorlooptijd bij het ontwikkelen van de juiste afdichting. Door met simulatiesoftware te werken, kom je vrijwel altijd uit bij de optimale afdichting voor jouw toepassing. Een first time right resultaat van jouw afdichting bespaart zo aanzienlijk op de kosten.

Optimale kwaliteit van het eindproduct

Onze uitgebreide database met geavanceerde materiaalmodellen zorgt voor een optimaal, betrouwbaar testresultaat welk materiaal het meest geschikt is om binnen jouw toepassing te gebruiken. Elke combinatie van beschikbaar materiaal, productieomgeving en toepassing zijn met FEA te testen. Zodat je altijd de juiste afdichting kiest voor jouw applicatie.

Hoe helpt ERIKS met het ontwikkelen van de juiste afdichting?

Bij het uitvoeren van een Finite Element Analysis beschikken we bij ERIKS over een complete set testmodellen die rekening houden met alle factoren voor een optimale afdichting:

  • het gedrag in de groef
  • geometrische vervorming en compressie
  • compoundkeuze
  • vermoeiing van het materiaal 
  • materiaalspanning
  • het ontwerp
  • de invloed van temperatuur- en drukwisseling
  • toleranties

In sommige industrieën zijn bedrijven zelf ook goed in staat om door middel van eigen FEA berekeningen uit te voeren, zeker als het gaat om dynamische installaties. ERIKS ondersteunt deze processen door input te delen met beschikbare materiaalmodellen. Wanneer deze berekeningen succesvol zijn, worden afdichtingen vervolgens ontworpen met het materiaal van ERIKS. Zonder zelf de berekeningen uit te voeren kunnen we klanten toch optimaal ondersteunen in het ontwikkelproces. 

                                                                                                                                                   

Auteur: Thierry Spaans, Lead Development Engineer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.

We helpen je graag verder

Heb je een vraag over een product of dienst van ERIKS?

Wij staan voor jou klaar met persoonlijk advies en diepgaande productkennis.

Direct een product bestellen?

Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know-how hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.