In dit artikel

De TCO verlagen met geavanceerde ademhalingsoplossingen

Adembescherming is essentieel voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. In verschillende industriële omgevingen worden werknemers vaak blootgesteld aan verontreinigde lucht, zoals stof, rook, dampen en gassen. Een effectief programma voor adembescherming is daarom onmisbaar. Het is ook een algemene vereiste in verschillende industrieën, van farmaceutica en voeding tot bouw en chemie. Hoewel elke bedrijfstak unieke activiteiten heeft, is de behoefte aan ademhalingsbescherming universeel.

Een goede ademhalingsbescherming verhoogt daarnaast de productiviteit en verlaagt het ziekteverzuim. Investeren in effectieve adembeschermingsapparatuur (RPE) is daarom een cruciale strategie voor bedrijven, vooral wanneer rekening wordt gehouden met de Total Cost of Ownership (TCO). 

Wear respirator 14, Wear respiratory equipment sign and labels vapor respirator required in this area

De TCO-benadering houdt niet alleen rekening met de aanschafkosten, maar ook met de lopende bedrijfskosten, het onderhoud, de productiviteit van de werknemers en de impact op het milieu. Dit allesomvattende perspectief kan leiden tot besparingen op lange termijn. Bovendien zorgt deze benadering ook voor naleving van de continu veranderende Europese en wereldwijde veiligheidsvoorschriften.

Implicaties van de regelgeving voor adembescherming in de EU

De recente wijzigingen van DGUV Regel 112-190 en Beginsel 312-190 hebben aanzienlijke veranderingen teweeggebracht in de regelgeving voor adembescherming in Duitsland. Deze herzieningen zijn waarschijnlijk van invloed op de regelgeving in de hele EU, gezien de collectieve focus van de EU op veiligheid op de werkplek en de onderlinge samenhang van het gezondheidsbeleid op het werk.

De nieuwe voorschriften in Duitsland bevatten verbeterde definities en leggen de nadruk op individuele fit tests. Ze introduceren ook duidelijke rollen met gedetailleerde verantwoordelijkheden en kennisvereisten.

Een opmerkelijke verbetering zijn de gebruiksvriendelijke stroomschema's die ontworpen zijn om het selectieproces van de uitrusting te stroomlijnen, zodat de juiste keuze een probleemloze taak wordt. Ook is de term 'gebruiksduur' nu in de plaats gekomen van beperkingen in de draagtijd, met als doel zowel comfort als veiligheidsnormen te benadrukken.

Deze herzieningen betekenen een uitgebreidere en efficiëntere benadering van adembescherming. Het is slechts een kwestie van tijd voordat dit een nieuwe standaard zal zijn voor adembescherming in heel Europa.

Effectieve adembeschermingsprogramma's implementeren op de werkplek

Het kiezen van de juiste apparatuur is een cruciale beslissing die moet worden afgestemd op het specifieke gevaar waarmee een werknemer tijdens zijn werk wordt geconfronteerd. Niet alle ademhalingstoestellen zijn ontworpen om bescherming te bieden tegen elk type gevaar.

Werkgevers zijn verplicht om een uitgebreid 'programma voor adembescherming' op te stellen volgens de normen voor adembescherming van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA).

Dit programma moet een aantal elementen bevatten, waaronder:

  • Een schriftelijk programma voor adembescherming
  • Een beoordeling van de ademhalingsgevaren op de werkplek
  • De selectie van geschikte ademhalingsapparatuur
  • Medische beoordelingen en geschiktheidstests voor werknemers
  • Richtlijnen voor het onderhoud, de opslag en het schoonmaken van ademhalingsapparatuur

Daarnaast moeten werknemers een grondige training krijgen over ademhalingsgevaren en het juiste gebruik van de apparatuur. Dit programma moet regelmatig worden geëvalueerd.

Een gekwalificeerde en getrainde programmabeheerder is verplicht om dit uitgebreide programma effectief te beheren. Deze rol bestaat uit het bewaken van het programma om adequate bescherming voor alle werknemers te garanderen. En op de hoogte te blijven van de nieuwste voorschriften en OSHA-eisen.

Ga voor meer informatie over het gebruik van ademhalingsapparatuur op de werkplek naar de website van EU-OSHA.

Verschillende typen adembeschermingsmiddelen

Het is van cruciaal belang om de verschillende beschikbare opties voor RPE te begrijpen. Dit zijn onder andere FFP-maskers (Filtering Facepiece Particles) en PAPR's (Powered Air Purifying Respirators).

FFP-maskers zijn er in drie hoofdtypen - FFP1, FFP2 en FFP3, die elk verschillende beschermingsniveaus bieden. FFP1-maskers zijn nuttig voor niet-giftige stoffen zoals cellulose en cement en filteren ten minste 80% van deze verontreinigende stoffen. Als er meer giftige stoffen in het spel zijn, wordt de voorkeur gegeven aan FFP2 maskers, die minstens 94% van de giftige stoffen op water- en oliebasis filteren. Voor omgevingen met kankerverwekkende of radioactieve verontreinigende stoffen zijn FFP3 maskers het meest geschikt. Deze filteren 99% van alle verontreinigende stoffen op water- en oliebasis.

Powered Air Purifying Respirators (PAPR's) bieden bescherming tegen schadelijke deeltjes, gassen en dampen in allerlei toepassingen. Het blaasontwerp vermindert de ademweerstand, waardoor ze ideaal zijn voor langdurig gebruik en veeleisende taken.

Bij het kiezen van een filtereenheid voor een PAPR spelen verschillende overwegingen een rol, zoals het type en de concentratie van gevaarlijke stoffen en de werkomstandigheden. Een gedetailleerde evaluatie zorgt ervoor dat de gekozen RPE geschikt is voor de specifieke omgeving en de drager maximale bescherming biedt.

De juiste RPE beschermt de gezondheid van werknemers en draagt bij tot een veiligere en efficiëntere werkomgeving.

Geavanceerde ademhalingsoplossingen

Het belang van een uitgebreid ademhalingsbeschermingsprogramma op de werkplek is duidelijk. En nu we ook weten hoe het past binnen het regelgevend kader, is het belangrijk om de beschikbare oplossingen te onderzoeken om de gezondheid van werknemers te beschermen. In de branche voor persoonlijke beschermingsmiddelen staat het merk 3M synoniem voor kwaliteit en innovatie. Hun geavanceerde producten, zoals de Aura™ stofmaskers, de Secure Click™ herbruikbare halfgelaatsmaskers en de Versaflo™ ademluchttoestellen, hebben elk hun eigen unieke kenmerken om te voldoen aan verschillende omgevingsvereisten. Laten we deze oplossingen eens doornemen om te begrijpen hoe ze kunnen bijdragen aan een veiligere, meer compliant en gezondere werkplek.

3M™ Aura™ Stofmaskers

De 3M™ Aura™ Particulate Respirators zijn ontworpen met de unieke uitdagingen en behoeften van de gezondheidszorg in gedachten. Ze bieden zowel comfort als superieure bescherming. Dit ademhalingstoestel heeft een gevormd neuspaneel dat zich aanpast aan een groot aantal gezichtsvormen en -maten. Dit zorgt niet alleen voor een goede pasvorm voor de drager, maar vermindert ook aanzienlijk de kans op het beslaan van de brillen, een veelvoorkomend probleem in zorgomgevingen.

De belangrijkste voordelen van de 3M™ Aura™ Particulate Respirator liggen in de verbeterde comfort en draagbaarheid. Het erkent de behoefte van professionals in de gezondheidszorg om zowel beschermd als comfortabel te zijn tijdens hun vaak lange diensten. Bovendien biedt het een hoog beschermingsniveau tegen in de lucht zwevende biologische deeltjes, wat essentieel is in de gezondheidszorg.

3M™ Secure Click™ herbruikbare halfgelaatsmaskers

3M™ Secure Click™ herbruikbare halfgelaatsmaskers

Het 3M™ Secure Click™ herbruikbare halfgelaatmasker is een veelzijdige oplossing voor verschillende sectoren. En wordt gekenmerkt door het snelle, eenvoudig te gebruiken en veilige kliksysteem. Dit biedt niet alleen gebruiksgemak, maar ook het vertrouwen dat het masker correct is gemonteerd.

Het 3M™ Secure Click™ herbruikbaar halfgelaatsmasker is ontworpen met een vierpunts verstelbaar harnas dat een laag profiel heeft en een uitstekende pasvorm garandeert voor een breed scala aan gezichtsvormen en -groottes. Het ontwerp met de terugspringende cartridge verbetert het zicht en de balans, terwijl de siliconen gezichtsafdichting comfort en duurzaamheid biedt.

Dit masker is een waardevolle aanvulling voor werkplekken waar werknemers betrouwbare, herbruikbare RPE nodig hebben. Dankzij het montagegemak en de comfortabele pasvorm is het een praktische keuze voor langdurig gebruik. Bovendien ondersteunt de robuuste duurzaamheid een lange levensduur, zodat bedrijven hun kosten voor veiligheidsuitrusting effectief kunnen beheren.

3M™ Versaflo™ ademhalingssysteem

3M™ Versaflo™ ademhalingssysteem

De 3M™ Versaflo™ Powered Air Respirator is een eersteklas oplossing voor industrieën waar werknemers worden blootgesteld aan bepaalde gevaarlijke deeltjes en waar aangedreven luchtzuivering nodig is. Het biedt een afstelbare luchtstroom, meerdere maatopties en een breed scala aan toepassingen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor veel werkomgevingen.

De 3M™ Versaflo™ Respirator is ontworpen met het oog op comfort, met een lichtgewicht constructie en een eenvoudig te gebruiken touchpad voor het regelen van de luchtstroom. Bovendien is het onderhoud eenvoudig, met eenvoudig te reinigen onderdelen en een intuïtief, gebruiksvriendelijk ontwerp.

Deze RPE-modellen illustreren 3M's toewijding aan het leveren van innovatieve adembeschermingsoplossingen. Elk van deze producten biedt niet alleen hoge normen op het gebied van veiligheid, comfort en gebruiksgemak, maar draagt ook bij aan het verlagen van de TCO op de lange termijn. Investeren in deze oplossingen is een strategische zet om de veiligheid op de werkplek te optimaliseren. En tegelijkertijd de operationele kosten effectief te beheren.

Casestudie - RPE in de Duitse en Britse farmaceutische sector - Een belangrijk probleem in deze industrie waren de buitensporige kosten en verspilling van wegwerpkappen die werden gebruikt om personeel te beschermen dat met blowers werkte. Om dit probleem aan te pakken, adviseerde ERIKS om over te stappen op een model met herbruikbare afzuigkappen. Deze overstap resulteerde in een financiële besparing van €18.000. En had daarnaast een positief effect op het milieu doordat er minder afval ontstond door het weggooien van het complete apparaat.

TCO verlagen met geavanceerde ademhalingsoplossingen

3M's toewijding aan kwaliteit en innovatie gaat over het leveren van betrouwbare veiligheidsoplossingen. Maar ook over het leveren van economische waarde aan bedrijven. Hier vindt u een gedetailleerde kijk op hoe geavanceerde ademhalingsoplossingen helpen om verschillende onderdelen van de TCO te verlagen:

Lagere onderhoudskosten - Geavanceerde RPE's zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig te reinigen en te onderhouden zijn, waardoor ze minder vaak vervangen en gerepareerd hoeven te worden. Deze efficiëntie in het ontwerp vertaalt zich in lagere kosten gedurende de levensduur van de apparatuur en zorgt ervoor dat het product langer functioneel blijft.

Grotere duurzaamheid en langere levensduur - De materialen en productieprocessen die door 3M worden gebruikt, zorgen ervoor dat hun ademhalingstoestellen zowel duurzaam als betrouwbaar zijn. Deze lange levensduur betekent dat bedrijven langer op het ademhalingstoestel kunnen vertrouwen voordat ze het vervangen, waardoor de levensduur wordt verlengd en de algehele kosten worden verlaagd.

Gebruiksgemak - Het intuïtieve ontwerp vermindert de tijd en kosten die gepaard gaan met training. Werknemers kunnen de apparatuur snel leren gebruiken, waardoor de productiviteit toeneemt en er minder tijd aan instructie wordt besteed.

Verhoogde productiviteit - Comfortabele, innovatieve ademhalingstoestellen maken langere perioden van ononderbroken gebruik mogelijk. Deze langere gebruiksduur verhoogt de productiviteit door onderbrekingen tot een minimum te beperken en pauzes in te korten.

Casestudie - Persoonlijke veiligheidsuitrusting in de farmaceutische industrie - Het bedrijf gebruikte wegwerpmaskers die na 75 minuten gebruik een herstelperiode van 30 minuten vereisten, wat leidde tot inefficiënte productie en ongemak voor de werknemers. De voorgestelde oplossing bestond uit het overstappen op een deeltjesmasker met een uitademventiel, dat 120 minuten ononderbroken gebruik mogelijk maakte, het draagcomfort verbeterde en de behoefte aan maskers met 35% verminderde. Het nieuwe maskerontwerp bood ook dubbele bescherming voor de drager en het milieu.

De levensduur, betrouwbaarheid en prestaties van de apparatuur spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de TCO. Verschillende categorieën RPE hebben verschillende implicaties voor de TCO. Zo zijn wegwerpmaskers zoals de FFP-serie aanvankelijk misschien goedkoper, maar door hun korte levensduur en de noodzaak van regelmatige vervanging kan de TCO na verloop van tijd hoger uitvallen.

Aan de andere kant kan herbruikbare apparatuur zoals halfgelaatsmaskers of aangedreven luchtademhalingstoestellen, hoewel ze hogere initiële kosten met zich meebrengen, kostenvoordelen bieden op lange termijn. Hun duurzaamheid en de mogelijkheid om filters te vervangen verlengen hun levensduur aanzienlijk. Bovendien kunnen hun aanpassingsvermogen aan verschillende gevaarlijke omgevingen en gebruiksgemak leiden tot lagere trainingskosten, wat bijdraagt aan een lagere TCO.

Daarom moeten bedrijven bij het kiezen van adembescherming zowel de initiële als de langetermijnkosten van hun keuzes evalueren.

Casestudie - Ademhalingsoplossingen in de chemische industrie - Een spuiterij had een duurzame oplossing nodig om werknemers te beschermen tegen deeltjes en dampen. Er werden halfgelaatsmaskers en veiligheidsbrillen gebruikt, maar deze waren aan verbetering toe. De oplossing omvatte het definiëren van deeltjes en dampen in gevaarlijke EX- en niet-EX-gebieden en het starten van een testfase. De implementatie van deze oplossing zorgde voor een superieure bescherming van de werknemers, comfort via de luchttoevoer en aanpasbaarheid aan verschillende toepassingen. Bovendien leidde de individuele vervanging van filters op basis van verzadiging tot een kostenbesparing van €3200, wat neerkomt op een kostenbesparing van 23%.

Omdat bedrijven streven naar kostenefficiëntie zonder concessies te doen aan de veiligheid, is de focus verschoven naar oplossingen die de levenscyclus van de apparatuur verlengen. Dit minimaliseert de noodzaak voor regelmatige vervanging - en dat alles met maximale bescherming en comfort voor de gebruikers.

De toekomst van gezondheid en veiligheid op het werk

Ademhalingsbescherming is één aspect van een breder gesprek over gezondheid en veiligheid op het werk. Terwijl we doorgaan met het ontwikkelen van innovatieve technologieën en methodologieën, moeten we ook nadenken over de bredere context van hoe deze ontwikkelingen passen in een alomvattende strategie voor werknemersbescherming. Hoe integreren we deze ontwikkelingen met andere veiligheidsmaatregelen? Wat is hun invloed op de algemene houding ten opzichte van veiligheid? Hoe dragen ze bij aan een veiligere, gezondere en productievere werkomgeving?

De toekomst van gezondheid en veiligheid op het werk vraagt om een proactieve benadering, waarbij de vooruitgang in veiligheidsapparatuur - zoals geavanceerde ademhalingsoplossingen - wordt gebruikt om de lat voor de veiligheid van werknemers steeds hoger te leggen. In deze bredere context dragen de implicaties van innovatieve veiligheidsoplossingen uiteindelijk bij aan veiligere industrieën en gemeenschappen wereldwijd.

 

We helpen je graag verder

Ben je op zoek naar gespecialiseerde productkennis?

Onze productspecialisten staan voor jou klaar met persoonlijk advies en diepgaande productkennis.

Direct een product bestellen?

Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know-how hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.