Voedselveilige slangen: voorbeelden, normen, tips

Welke slang kun je het best gebruiken voor bier? Welke voor melk? En wat kies je voor poeders? Lees het artikel en vindt de juiste slang voor jouw product.

 

Je bedrijfsnaam in dikgedrukte letters op de voorpagina of een rechtszaak aan je broek. Het kan je gebeuren als je de voedselveiligheid niet op orde hebt. Voedselveilig werken gaat bijvoorbeeld over regelgeving, traceerbaarheid van producten en het gebruik van voedselveilige producten en onderdelen. Weet je zeker dat je de juiste slang bij voedingsmiddelen gebruikt? We adviseren je graag hoe je de geschikte slang op basis van het voedingsmiddel of materiaal selecteert.

EC 1935/2004 logo

Wat houdt EC1935/2004 in? 

Slangen moeten voldoen aan de Europese wetgeving EC1935/2004. Hierin staan eisen voor materialen die in contact komen met voedingsmiddelen. Zoals kunststoffen, rubbers, metalen en siliconen. Via migratietesten (beschreven in wetgeving EU10/2011) toont een fabrikant aan dat een slang aan de eisen voldoet. De resultaten van de migratietests kun je opvragen bij de fabrikant. 

Wie geen voedselveilige slangen gebruikt, loopt het risico dat er schadelijk slangmateriaal terechtkomt in het voedingsmiddel. 

Dit kan leiden tot:  

  • Gevaar voor de gezondheid
  • Wijziging van de samenstelling van het voedsel
  • Aantasting van geur, smaak en kleur

Meer weten over de EC1935/2004 en de EU10/2011? Lees het artikel over wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid.

Voedselveilige slang per voedingsmiddel

Niet elk materiaal is geschikt voor alle voedingsmiddelen. De ene slang kan goed tegen oliën en vetten, de andere absoluut niet. We zetten veelvoorkomende voedingsmiddelen voor je op een rij, inclusief ons slangadvies.

Let op: Dit is een richtlijn. Hou altijd rekening met andere variabelen in je toepassing, zoals temperatuur, druk, tijdsduur van de blootstelling en het schoonmaakproces. Twijfel je over de slang? Bel onze specialisten, wij helpen je. 

Zuivel en olien

Gebruik een slang van NBR voor zuivel en oliën. Werk je bijvoorbeeld met melk, room, plantaardige oliën en mayonaise? Dan is deze slang zeer geschikt. Een NBR-slang is ook goed voor toepassingen met frisdranken.

Dranken

Voor alle soorten dranken met én zonder alcohol adviseren we verschillende typen slangen: EPDM, PTFE, PVC en eventueel NBR. Belangrijk is dat je ook kijkt naar andere aspecten in je toepassing. De slang kan misschien tegen het voedingsmiddel, maar dat betekent niet dat het ook past in de toepassing waarmee je werkt. Zo moet je bijvoorbeeld ook de aspecten van het reinigingsproces in de gaten houden. 

Poeders

Werk je met droge ingrediënten, zoals melkpoeders en specerijen? Gebruik dan polyurethaan of NBR-slangen. Poeders zijn slijtend, daarom moet een slang een slijtvaste binnenwand hebben. Van polyurethaan is dat bekend, maar veel mensen weten niet dat NBR dit ook heeft.

Bij het transport van poeders is er statische lading. Daarom leveren we slangen ook in antistatische kwaliteit. Let op: Standaard is een NBR-slang met witte binnenwand voor voedingsmiddelen niet antistatisch. De ERIKS Power Food Spiral is dat wel.  

Water

Elk type slang is geschikt voor water. Dat betekent dat je PVC, NBR, EPDM of RVS kunt gebruiken.   

Kenmerken van voedselveilige slangen per materiaal

Zoveel slangen, zoveel kenmerken. Voor de voedingsmiddelenindustrie kies je al snel voor slangen van PVC, PTFE, polyurethaan, NBR of EPDM. Bekijk hieronder de kenmerken van de EC1935/2004 gecertificeerde materialen voor jouw toepassing. 

PVC-slangen 

  • Temperatuurbereik van -20°C tot +60°C.
  • Doorzichtig, licht en meestal erg soepel.
  • Bestendigheid: PVC-slangen kunnen bijvoorbeeld niet tegen vette levensmiddelen. 
  • Bestand tegen beperkte werkdruk en temperatuur.

Ons advies: kies voor de Premium Multibar of de Polymetra Clear. Dit zijn de meest basic PVC-slangen die er zijn volgens EC1935/2004.  

PTFE-slangen

  • Temperatuurbereik van -70°C tot +260°C. 
  • Bestand tegen toepassingen die hoge eisen stellen aan temperatuur, druk of beweging.
  • Zeer geschikt als toevoerslangen voor filters en centrifuges, voor droogtorens en bij gebruik van geur- en smaakstoffen. 
  • Zeer chemisch bestendig en goed te reinigen. 

Ons advies: kies voor gladde slangen, gegolfde slangen of uitwendig gegolfde slangen.

Polyurethaan slangen

  • Temperatuurbereik van -40°C tot +90°C.
  • Geschikt voor poeders en andere droge, slijtende voedingsmiddelen. 
  • Goed bestand tegen vet.
  • Ook leverbaar in antistatische kwaliteit.
  • Niet geschikt voor toepassingen met een veeleisende temperatuur. 

Ons advies: kies voor de Abraflex MD Food of de Abraflex MD Food AS-INOX. Dit zijn in onze ogen de beste slangen voor de voedingsmiddelenindustrie, met name voor poeders. 

NBR-slangen

  • Temperatuurbereik van -30 C tot +100°C.
  • Olie- en vetbestendig. Daarom goed toepasbaar bij melk, room, plantaardige oliën en mayonaise.
  • Zeer geschikt voor frisdranken.
  • Leverbaar met of zonder spiraal.
  • Ook toepasbaar als verladingslang. 
  • Reinigingscondities: te hoge concentraat reinigingsmiddel met hoge temperatuur tast het rubber aan.

Ons advies: kies voor Nutralon, Nutralon SD Lite of de Nutralon SD. Dit zijn kwalitatieve slangen met goede prestaties.  

EPDM-slangen

  • Temperatuurbereik van -30°C tot +90°C.
  • Zeer geschikt voor bier, frisdrank en wijn. 
  • In elektrisch geleidende uitvoering ook geschikt voor dranken met een hoog alcoholpercentage.
  • Ook toepasbaar als reinigingsslang zoals Orca White of de Blue Guardian (met temperatuurbereik van +164°C). 
  • Niet geschikt voor gebruik in combinatie met vetten en oliën.

Ons advies: kies voor Premium Delifixx, de Purpur slangOrca White of de Blue Guardian. Dit zijn kwalitatieve slangen met goede prestaties. 

RVS-slangen

  • Temperatuurbereik van -196 °C tot + 550 °C.
  • Bestand tegen hoge temperaturen.
  • Bestand tegen hoge druk.
  • Standaard RVS-slang is reinigen is lastig vanwege de parallel gegolfde binnenwand.
  • Niet geschikt voor het opvangen van trillingen. 

RVS-slangen worden weinig gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Dat komt omdat ze een gegolfde binnenwand hebben. Deze is niet gemakkelijk te reinigen. Toch volstaat soms alleen een RVS-slang, bij bijvoorbeeld toepassingen met hoge temperaturen (tot + 600°C). Hiervoor adviseren wij de 161 food slang. Deze slang heeft een vlakke golving, waardoor het makkelijker te reinigen is.  

Koppelingen voor voedselveilige slangen

Je kunt elk type slang koppelen met een voedingsmiddelenkoppeling volgens DIN11851, DIN11864, Tri-clamp koppelingen, flenskoppelingen etc. Een goede koppeling is bijvoorbeeld de GOODALL koppeling. De montage van deze koppelingen verschilt per slang. 

Reiniging van voedselveilige slangen

Binnen de voedselverwerkende industrie zijn er verschillende reinigingsprocedures. Voor natte reiniging van vloeren (warm/koud) gebruik je een rubberslang op een haspel. Dit is makkelijk en licht in gebruik. Op andere plaatsen waar bijvoorbeeld vaste CIP-slangen zijn geïnstalleerd, adviseren we een PTFE of RVS-slang. Eventueel met een rubber/ siliconen sleeve. Om de toepassing te reinigen met stoom of heet water, adviseren we EPDM. 

Advies over de juiste voedingsmiddelenslang

Heb je meer advies nodig? Of wil je meer weten over het garanderen van voedselveiligheid? Onze experts helpen je graag verder. Bijvoorbeeld met het kiezen van de juiste slang voor voedingsmiddelen. Of we laten zien hoe je traceerbaarheid kunt garanderen. Ook adviseren onze application engineers op locatie over de beste oplossingen.

Neem contact met ons op voor een voedselveiligheidsconsult

Gerelateerde artikelen

We helpen je graag verder

Heb je een vraag over een product of dienst van ERIKS?

Wij staan voor jou klaar met persoonlijk advies en diepgaande productkennis.

Direct een product bestellen?

Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know-how hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.