In dit artikel

Afdichtingen zorgen ervoor dat vloeistoffen of gassen niet naar buiten en/of binnen kunnen gaan en voorkomen op deze manier lekkage in een toepassing. Een goede afdichting is daarom zeer belangrijk. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds kritischer eisen aan afdichtingen worden gesteld. De meest gebruikte afdichtingen zijn O-ringen en oliekeerringen, maar er zijn ook X-ringen. Wanneer kan je het beste een X-ring toepassen en wat is het verschil tussen een X-ring en een O-ring? In deze blog lees je alles over de toepassingen en verschillen.

Wat is een X-ring?

Een X-ring is vrijwel hetzelfde als een O-ring. Het enige uiterlijke verschil is de doorsnede. Een O-ring heeft een ronde doorsnede, en een X-ring heeft een x-vormige doorsnede. De X-ring is ontwikkeld als een verbetering van de O-ring in bepaalde omstandigheden. Net als de O-ring is een X-ring een dubbelwerkende dichting.

Wanneer kies je voor een X-ring, wat zijn de voordelen?

De keuze voor een X-ring heeft verschillende redenen, in zowel statische als dynamische toepassingen. Veelal wordt een X-ring gekozen als alternatief voor een O-ring.

    • Voorkomen van vroegtijdige lekkage in een dynamische, schuivende (zuiger/stang afdichting) toepassing, vergeleken met een O-ring: Een O-ring kan in een schuivende toepassing gaan torderen, waardoor er een mogelijke lekweg ontstaat. Dit torderen zal bij een X-ring niet gebeuren. De stabiliteit is een van de grootste voordelen t.o.v. een O-ring.
    • Langere levensduur in een dynamische toepassing vergeleken met een O-ring: Een X-ring heeft minder aandrukkracht nodig, waardoor er minder slijtage zal optreden. Daarnaast zijn er meer contactoppervlakken dan een O-ring, zodat de kans op falen kleiner is. En als laatste kan er tussen de lippen van een X-ring smeervet gedaan worden zodat er een smeergroef ontstaat. Zo kan een X-ring ook voor roterende toepassingen een goede keuze zijn.
    • Lagere vervormkracht vergeleken met een O-ring: Dit is vooral interessant bij toepassingen waarbij de materialen of behuizing minder sterk zijn, denk bijvoorbeeld aan dunwandige kunststof cilinders of behuizingen. De behuizing moet sterk genoeg zijn om de dichting te vervormen, en dus niet andersom.
    • Economische voordelen t.o.v. van bijvoorbeeld een oliekeerring of hydraulische afdichting: Een X-ring is bij hetzelfde materiaaltype en dezelfde productiehoeveelheid meestal goedkoper dan een oliekeerring of hydraulische afdichting.

    X-ring materialen

    X-ringen zijn in principe in de meeste O-ring compounds te maken. Het standaard aanbod focust zich echter vooral op compounds die in dynamische toepassingen in contact met olie gebruikt worden

    ERIKS NBR 36624

    NBR 36624 is het meest gangbare materiaal voor toepassingen met hydraulische- en smeeroliën. NBR is niet ozon- en UV-resistent en kan versneld verouderen wanneer deze wordt blootgesteld aan ozon en UV. Ons standaard NBR Compound 36624 heeft bijvoorbeeld een bereik van -30C tot 120C, in olie is het aangeraden om maximaal tot 100 graden te gaan.

    ERIKS FKM 51414

    FKM wordt veelal ‘Viton’ genoemd, naar een van de bekendste FKM merknamen, Viton™ van Chemours. De ISO-benaming is FKM. ERIKS FKM 51414 is een hoogwaardig fluorelastomeer, zwart van kleur, dat zeer goed bestand is tegen vele chemicaliën, olie, vet en brandstoffen en door de hoge dichtheid tevens goed toepasbaar in vacuümtoepassingen. Binnen de FKM familie bestaan er vele verschillende types. De basis types (co-polymeren) zijn niet geschikt voor gebruik in stoomtoepassingen.

    FKM 51414 is bestand tegen veel hogere temperaturen dan NBR 36624 en kan daarom een betere keuze zijn bij bijvoorbeeld olie op hoge temperaturen. Onze FKM 51414 heeft een temperatuurbereik van -20C tot 200C.

    ERIKS EPDM 55914

    Met deze zwarte EPDM 70 dicht je zuren, basen, heet water en lage druk stoom af. Daarnaast is het ozon- en UV-bestendig. Dit materiaal is niet geschikt voor toepassingen met vetten en minerale en dierlijke oliën. Dit materiaal heeft een temperatuurbereik van -55°C tot +130°C. Is de temperatuur in jouw toepassing hoger dan +130°C, kies dan voor Compound 55915.

    Welke X-ring afmeting kies ik?

    De keuze van de juiste maat X-ring is belangrijk voor het goed functioneren van de afdichting. Voor dynamisch gebruik verdient het aanbeveling een zo dik mogelijke maat X-ring te nemen. Een dikkere X-ring compenseert ook beter slijtageverschijnselen, de compressieset is gunstiger, het dynamisch afdichtende vermogen is ook beter en kan grotere bewegingsspelingen beter opvangen. Bij statische afdichtingen kan een kleinere doorsnede ook goed voldoen.

    Voor meer info met betrekking tot het bepalen van de juiste afmeting, lees dan meer in onderstaand artikel over het bepalen van O-ring afmetingen. O-ringen en X-ringen zijn op dat vlak gelijk.

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

    Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.

    We helpen je graag verder

    Ben je op zoek naar gespecialiseerde productkennis?

    Onze productspecialisten staan voor jou klaar met persoonlijk advies en diepgaande productkennis.

    Direct een product bestellen?

    Dat kan eenvoudig in onze webshop.

    Know-how hub

    Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.