In dit artikel
Omgaan met smeermiddelen, technische vloeistoffen en voedselveiligheid
Op 7 maart 2024 organiseerden wij ons allereerste webinar met als thema voedselveiligheid. Er werden heel wat vragen gesteld die niet allemaal werden beantwoord. Hieronder vind je alle vragen én antwoorden!
Kon je er niet bijzijn en wil je het webinar graag bekijken? Vraag hier je link aan.
FDA of EFSA goedgekeurd... Heeft u ervaring met smeermiddelen die zijn goedgekeurd door de FDA, maar niet zijn goedgekeurd door de EFSA, of omgekeerd?
De Food and Drug Administration is het strengst op het gebied van voedselveiligheid, vooral als het gaat om wetten en beperkingen. Het door de VS opgezette systeem heeft in veel andere landen het meeste respect gekregen. Daarmee is het toonaangevend geworden voor producenten en gebruikers van smeermiddelen.
Is er een overzichtslijst van alle certificaten voor smeermiddelen?
- H1 certificaat met basis US FDA (21 CFR 178.3570)
- HT-1 certificaat warmteoverdrachtolie in voedselindustrie
- HX-1 certificaat ingrediënten voor gebruik in H1 smeermiddelen
- 3H- certificaat specifiek voor lossingsmiddelen
- Halal Certificaat
- Kosher Certificaat
- ISO 21469
Deel alstublieft uw mening/ervaring met betrekking tot Halal behoefte aan glijmiddel?
We merken steeds vaker dat voedselproductiefaciliteiten het Halal-certificaat vereisen vanwege onze diverse bevolking in ons land en wereldwijd. Daarom zou ik altijd alleen werken met Halal gecertificeerde smeermiddelen, die producenten in de meeste gevallen ter beschikking hebben.
Is het NSF-certificaat het enige geaccepteerde certificaat dat definieert waar het smeermiddel gebruikt kan worden? Zijn de eisen voor NSF en 2 (EU) gelijk?
Nee, de Europese tegenhanger is 2Probity. Dit instituut kan ook een product certificeren als H1 en ook ISO 21469 voor bedrijven. De basis voor de H1-certificering is, voor zover ik weet, gelijk.
Wanneer een certificaat alleen aangeeft: geschikt voor incidenteel voedselcontact zonder vermelding van H1, mag het dan gebruikt worden?
Ik zou in dit geval verder onderzoeken wie het certificaat heeft afgegeven. Over het algemeen zou ik alleen H1-gecertificeerde smeermiddelen gebruiken als incidenteel contact met voedsel mogelijk is.
Hoe lang blijft H1 echt foodgrade bij gebruik b.v. bij compressoren?
Het is niet mogelijk om te weten dat gebruikte H1-smeermiddelen nog steeds “veilig” zijn. Hoewel er enig bewijs is dat aantoont dat het niet zal worden afgebroken en giftige verbindingen zullen ontstaan. Daarom is Oil Monitoring een belangrijk hulpmiddel om vroegtijdig tekenen van vervuiling en/of degradatie te signaleren, om zo het interval te optimaliseren en het smeermiddel op tijd te verversen.
Noch de FDA, NSF, 2Probity en EEC doen enige uitspraak met betrekking tot de gebruikte smeermiddelen van voedingskwaliteit.
Als een private label een HALAL- of allergeencertificaat verstrekt, moet dit gebaseerd zijn op informatie van hun leveranciers (of uiteindelijk van de producenten). Is er een auditcertificaat van een derde partij (of een andere verificatie) waaruit blijkt dat de verklaring inderdaad correct is?
Voor zover ik weet bestaat een dergelijke audit door derden niet. Dit is een reden dat ERIKS alleen met bepaalde partners werkt.
Hoe groot is de kans op het voorkomen van dierlijk materiaal in de meest voorkomende oliën, ook bij non-food grade?
Zeg nooit nooit, maar over het algemeen zou ik zeggen dat de kans 0% is.
10 ppm voor smeermiddelen en 1 ppm voor siliconenoliën, van welke normen zijn deze?
FDA-normen voor incidenteel contact met voedsel: H1
Webinar herbekijken
Heb je het webinar gemist en wil je het graag herbekijken? Of heb je nog meer vragen voor Vincent? Vraag je link aan of stel je vraag hieronder.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief:
Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.