In dit artikel
Automatische afsluiters van ERIKS op gloeiovens dragen bij tot een hogere veiligheid en efficiëntie
Veiligheid staat hoog op de agenda van onze klant, een wereldwijde staalproducent. Maar hoe realiseer je veilige werkomstandigheden bij manueel werk in de nabijheid van gloeiovens? Een productvraag waar team ERIKS warm van wordt. Lees hoe we automatische afsluiters adviseerden, bestand tegen kleverig cokesgas én veilig voor betrokken medewerkers!
De klant
Onze klant is een beursgenoteerd staal- en mijnbouwbedrijf dat wereldwijd innovatieve en duurzame staalproducten vervaardigt. Het industrieel bedrijf levert producten aan bijvoorbeeld de auto-industrie en bouw. De staalproducent zoekt continu de perfecte balans tussen maximaal kwalitatieve staalproducten, minimale veiligheidsrisico’s voor medewerkers en een minimale milieu-impact.
De uitdaging
De staalgigant focust op nieuwe technologieën om zijn productie veiliger en efficiënter te maken. In het kader van zijn verdere innovatie wou hij in 2014 de branderbewaking van de ovens in zijn koudwalserij optimaliseren. De hulp van ERIKS werd ingeroepen om een sterk alternatief te adviseren voor de manuele plugafsluiters die de toevoer mogelijk maken van menggas en cokesgas, nodig voor de opwarming van de gloeiovens. De scope? Twee ovenafsluitingen vakkundig verbeteren als testcases. Als huisleverancier en afsluiterspecialist engageerde ERIKS zich graag om een hogere veiligheid op de afdeling gloeiovens te realiseren.
De oplossing
Bij aanvang van het project werden de kleppen van de gloeiovens manueel bediend door operatoren. Een werkwijze met risico’s, aangezien de medewerkers die de afsluiters handmatig openden en sloten zich kort bij de ovens begaven. Onze Application Engineer zocht een oplossing die een gepaste motorisatie bood en bestand was tegen menggas en tegen kleverig cokesgas. We vervingen de manuele afsluiters door ECON-afsluiters met elektromotor, in combinatie met een automatische ontsteking- en vlambewaking. Bijkomend maakten we de afsluiters van de twee gloeiovens inzichtelijk. Het proces werd door een centrale programmable logic controller (PLC) aangestuurd, aangevuld met de functionaliteit om storingen te signaleren. De wisselwerking tussen de klant zijn engineers en de onze, leidde tot de geschikte afsluiters en motoren om de testfase aan te vangen.
Het resultaat
Als langetermijnpartner houden we de vinger aan de pols. Enkele jaren volstonden onze kogelkranen en vlinderkleppen op de testgloeiovens, vervolgens adviseerden we nieuwe uitvoeringen met ELA-motor. Ook werd één oven van een extra warmtewisselaar voorzien met bijkomende vlinderklep gericht op warmterecuperatie. Veiligheid verzekerd! In de huidige, tweede projectfase wordt ingezet op een verdere verhoging van het rendement. Al 9 ovens werden voorzien van een extra warmtewisselaar, goed voor een rendementsstijging van 4 % voor de gloeierij. Met veel toewijding en productkennis blijft ERIKS de schouders zetten onder de groeiambities van onze klant!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief:
Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.