In dit artikel

Good Manufacturing Practices: bescherming van de globale voedingsindustrie

Good Manufacturing Practices vormen de basis voor voedselveiligheid. Ze begeleiden ons bij het maken van kwaliteitsproducten. Kortom, GMP zijn onze toewijding aan de veiligheid van elke hap." Aldus Berry Kragt, Application Engineer bij ERIKS.

Good Manufacturing Practices (GMP) vormen een systeem dat ervoor zorgt dat producten worden geproduceerd en gecontroleerd volgens de geldende kwaliteitsnormen. In de voedingsmiddelenindustrie zijn GMP een krachtig hulpmiddel dat bedrijven helpt om voedingsmiddelen veilig, efficiënt en goed gereguleerd te produceren.

Als onderdeel van een breder kwaliteitsmanagementsysteem bieden deze richtlijnen een stappenplan voor voedselverwerkende bedrijven om ervoor te zorgen dat het eindproduct voldoet aan de vereiste samenstelling, kwaliteit en zuiverheid. Het is cruciaal dat GMP ook is afgestemd op de verplichte EC1935-2004 regelgeving. Dit om ervoor te zorgen dat materialen die met voedingsmiddelen in contact komen de veiligheid, samenstelling of smaak ervan niet in gevaar brengen. Naleving van deze regels laat zien dat fabrikanten zich inzetten voor voedselveiligheid en het vergroot het vertrouwen van consumenten.

Het implementeren van GMP in de voedingsmiddelenindustrie is een belangrijk onderdeel van het waarborgen van voedselveiligheid. "GMP zijn ons paspoort voor wereldwijde voedselveiligheid", legt Kragt uit. "We consumeren elke dag producten die ver van huis zijn gemaakt en wij vertrouwen erop dat ze veilig en van hoge kwaliteit zijn. Deze manier van produceren houdt dit vertrouwen in stand. In een tijdperk van globalisering, waarin voedingsmiddelen nationale grenzen overschrijden, zijn GMP een essentiële verdedigingslinie tegen door voedsel overgedragen ziekten en besmettingsincidenten. De rol van GMP gaat verder dan alleen het garanderen van voedselveiligheid. Het beschermt bedrijven ook tegen terugroepacties, reputatieschade en juridische gevolgen."

Door GMP na te leven, kunnen bedrijven systematisch gevaren voor de voedselveiligheid voorkomen. Het zorgt voor streng toezicht op elk aspect van de productie. Van grondstoffen, fysieke productieomgeving en apparatuur tot de persoonlijke hygiëne van het personeel. GMP zijn geen luxe, maar een noodzaak in de voedingsmiddelenindustrie. De implementatie van GMP beschermt de volksgezondheid en ondersteunt het vertrouwen van consumenten in de veiligheid en kwaliteit van hun voedsel. 

good manufacturing practice

De wereldwijde aard van voedselproductie

De afgelopen decennia heeft de voedingsindustrie een grondige transformatie ondergaan. Door technologische vooruitgang en veranderingen binnen de logistiek en marktdynamiek hebben we gezien hoe de industrie van een voornamelijk lokale of regionale structuur is verschoven naar een meer mondiale structuur. Bedrijven beperken zich niet langer tot het produceren van producten voor hun directe geografische omgeving. In plaats daarvan richten ze zich op een diverse doelgroep en brengen ze producten wereldwijd op tafel bij de consument.

Kragt: "Neem bijvoorbeeld een reep chocolade. De cacao kan verbouwd zijn in Ivoorkust, verwerkt in Duitsland en geconsumeerd in Nederland. Deze mate van globalisering brengt veel uitdagingen met zich mee. Het betekent dat een incident in de ene uithoek van de wereld gevolgen kan hebben over de hele wereld, waardoor voedselveiligheid een internationale zorg wordt."

Met deze wereldwijde uitbreiding van de voedingsmiddelenindustrie is de noodzaak voor robuuste voedselveiligheidsmaatregelen, zoals Good Manufacturing Practices (GMP), aanzienlijk toegenomen. Het zorgt ervoor dat een product, ongeacht waar het wordt gemaakt of geconsumeerd, voldoet aan strenge veiligheids- en kwaliteitsnormen.

Het kader voor voedselveiligheid

GMP biedt een uitgebreid kader voor het voorkomen van problemen met de voedselveiligheid. GMP-richtlijnen stellen strenge eisen aan de hygiëne. Van de grondstoffen en machines die worden gebruikt tot het personeel dat betrokken is bij de productie. GMP vereist regelmatige audits, gedetailleerde documentatie en zorgvuldige kwaliteitscontrole in alle stadia van het productieproces. Dergelijke stappen zorgen ervoor dat potentiële bronnen van verontreiniging of fouten worden geïdentificeerd en aangepakt lang voordat het product de consument bereikt.

Wat betreft voedselveiligheid is het altijd beter om proactief te zijn dan reactief. "Je moet je voorstellen dat als er iets gebeurt," zegt Kragt, "dus als er een fout wordt gemaakt omdat je training intern niet goed is geweest - bijvoorbeeld door een onoplettendheid met een stuk plastic - dit desastreuze gevolgen kan hebben."

Dit onderstreept de noodzaak voor bedrijven om te anticiperen op mogelijke problemen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Door GMP te implementeren reageren bedrijven niet alleen op incidenten, maar nemen ze proactieve maatregelen om de voedselveiligheid te garanderen. Uiteindelijk gaat het er bij het naleven van GMP om een cultuur van voedselveiligheid te creëren waarin potentiële problemen worden voorzien, voorkomen en voortdurend bewaakt.

Doorlopende interne trainingen zorgen ervoor dat je bedrijf voldoet aan de GMP-normen en deze zelfs overtreft. ERIKS heeft een lange staat van dienst in de branche en een brede kennis van de nuances van voedselveiligheid. We leveren niet alleen training; we bieden ook uitgebreide diensten op maat. Met onze expertise en praktijkvoorbeelden helpen we de kloof te overbruggen tussen theoretisch begrip en de praktische toepassing van wetgeving op het gebied van voedselveiligheid. We helpen je daarmee te voldoen aan de wettelijke verwachtingen en we dragen bij aan het creëren van een cultuur van voedselveiligheid binnen jouw organisatie.

Voedselveilige kunststoffen

Ongeveer 17% van de materialen die in de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt zijn kunststoffen, waardoor ze een belangrijk onderdeel vormen van voedsel-productieprocessen. Ze bieden veel voordelen, zoals duurzaamheid, flexibiliteit en weerstand tegen vervuiling. Deze materialen moeten echter ook voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften.

ERIKS levert een breed assortiment kunststofproducten van hoge kwaliteit voor gebruik in de voedingsmiddelen- en drankensector. Een belangrijk aandachtspunt voor ERIKS is ervoor te zorgen dat het aanbod in kunststoffen voldoet aan strenge voorschriften, wat cruciaal is voor de voedselveiligheid. ERIKS zorgt voor de traceerbaarheid van zijn materialen, een belangrijk aspect van kwaliteitsborging.

De kunststoffen die worden gebruikt in voedselproductieprocessen voldoen aan de richtlijnen voor materialen die bestemd zijn om in contact te komen met voedsel. 

GMP-bewustzijn vergroten

Het verbeteren van de GMP-implementatie heeft vele facetten en vraagt om een omgeving waarin kwaliteit een gewoonte wordt en niet slechts een resultaat. Gestuurd door EC1935/2004, moeten bedrijven ervoor zorgen dat deze voorschriften verweven zijn in de dagelijkse werkzaamheden en niet slechts documenten zijn op een plank. Kragt: "Klanten vragen vaak om een certificaat zonder de implicaties ervan te begrijpen. Voedselveiligheid, volgens EC1935/2004, is meer dan alleen certificering - het is een manier van werken, die duidelijk is in elk proces dat we uitvoeren."

Frequente interne en externe audits versterken deze toewijding. Deze audits fungeren als controlepunten voor het beoordelen van de naleving van GMP en EC1935/2004, waardoor noodzakelijke aanpassingen mogelijk zijn. Wanneer deze stappen consequent worden uitgevoerd, creëren ze een omgeving waarin het naleven van voedselveiligheid een tweede natuur wordt.

Van certificering tot implementatie

Good Manufacturing Practices (GMP) zijn een cruciale maatstaf geworden voor voedselveiligheid binnen de wereldwijde voedselproductie en -distributie.

De rol van GMP is niet alleen beperkt tot een checklist voor naleving, maar vormt de ruggengraat van elk bedrijf om de gezondheid van de consument te beschermen en de integriteit van het product te handhaven. Incidenten op het gebied van voedselveiligheid hebben ons de verschrikkelijke gevolgen van nalatigheid laten zien en het belang van het naleven van strenge normen zoals GMP.

De dynamiek van de wereldwijde levensmiddelenmarkt vereist dat bedrijven GMP niet zien als een hindernis, maar als een essentieel proces. Om te overleven en mee te doen op deze wereldmarkt, moeten voedingsmiddelenbedrijven voedselveiligheid niet langer zien als slechts een certificaat dat moet worden behaald. Kragt: "Het is hoog tijd dat we het gesprek verschuiven van 'hebben' naar 'implementeren' van Good Manufacturing Practices."

 

Bronnen:

GMP Guideline Database - ECA Academy (gmp-compliance.org)

Good manufacturing practice | European Medicines Agency (europa.eu)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.

We helpen je graag verder

Ben je op zoek naar gespecialiseerde productkennis?

Onze productspecialisten staan voor jou klaar met persoonlijk advies en diepgaande productkennis.

Direct een product bestellen?

Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know-how hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.