In dit artikel
De complete handleiding voor voedselveiligheid
Food grade vs. food safe materialen
In de voedselproductie worden de termen 'food grade' en 'food safe' vaak door elkaar gebruikt, maar ze verschillen aanzienlijk. In onze uitgebreide handleiding leggen we uit wat deze termen betekenen en maken we onderscheid tussen materialen die alleen geschikt zijn voor contact met voedingsmiddelen en materialen die de veiligheid van het eindproduct garanderen. Dit onderscheid is essentieel bij het naleven van Good Manufacturing Practices (GMP). Zelfs materialen die geschikt zijn voor voedingsmiddelen kunnen leiden tot onveilige producten als de juiste procedures niet worden gevolgd. Deze praktijken spelen een cruciale rol bij het waarborgen van het voedselproductieproces, het handhaven van kwaliteitsnormen en het garanderen van volledige traceerbaarheid van materialen.
Verder belichten we het belang van certificeringen en hun rol in het valideren van de conformiteit van materialen en processen met de regelgeving voor voedselveiligheid. We delen ook inzichten in de uitdagingen waarmee fabrikanten vaak worden geconfronteerd bij het handhaven van de naleving. En beschrijven we hoe ERIKS bedrijven ondersteunt bij het waarborgen van een voedselveilige productie. Lees hier alles over de voedselveilige materialen binnen een voedselveilig productieproces.
De noodzaak van traceerbaarheid in voedselproductie
Traceerbaarheid in de voedselproductie is een complex proces. Je dient de oorsprong van materialen te kennen, kunnen garanderen dat grondstoffen voldoen aan vastgestelde richtlijnen en begrijpen dat oplossingen die zijn gemaakt met niet-traceerbare materialen mogelijk geen 100% voedselkwaliteit garanderen.
Bij ERIKS gebruiken wij onze kennis om het bewustzijn over traceerbaarheid te vergroten en helpen organisaties bij het nemen van wettelijke hindernissen. ERIKS biedt praktische ondersteuning aan bedrijven die problemen ondervinden bij de implementatie van EC1935/2004.
We organiseren ook workshops om verschillende afdelingen binnen een bedrijf te informeren over het belang van traceerbaarheid en helpen bij de ontwikkeling van effectieve registratiesystemen. Onze specialisten Berry Kragt en Edwin van Nieuwenhoven - voorvechters van voedselveiligheid - vertellen in dit artikel alles over traceerbaarheid.
Regelgeving - EC1935/2004 Wetgeving
EC1935/2004 is een cruciale verordening van de Europese Unie die is ingevoerd om de veiligheid van materialen die met levensmiddelen in contact komen (FCM's) te waarborgen. Dit zijn de materialen die met voedsel in contact komen tijdens productie, verwerking en opslag. Deze wetgeving schrijft voor dat alle FCM's worden geproduceerd volgens Good Manufacturing Practice (GMP), om te voorkomen dat de samenstelling van voedingsmiddelen verandert en daarmee de menselijke gezondheid mogelijk in gevaar komt.
Naleving wordt gegarandeerd door de uitgebreide certificering. Effectieve strategieën voor naleving bestaan uit het vormen van een speciaal voedselveiligheidsteam, het uitvoeren van simulaties voor het terugroepen van producten, het regelmatig controleren van certificering en het goed bewaren van certificeringsdocumenten. Lees onze uitgebreide handleiding voor het toepassen van de EC1935/2004-wetgeving.
Voedselveiligheid garanderen met de juiste slangassemblage
Het kiezen van de juiste slangassemblage in de voedingsmiddelenindustrie is cruciaal om de hygiënenormen te handhaven en voedselverontreiniging te voorkomen. Factoren zoals materiaalcompatibiliteit, duurzaamheid bij verschillende temperaturen en drukniveaus, aanpasbaarheid bij installatie en de betrouwbaarheid van het koppelingssysteem moeten in overweging worden genomen. Het Goodall® DuraCrimp® Food systeem heeft in deze context een hoge betrouwbaarheid. Het is een op maat ontworpen koppelsysteem dat zorgt voor een naadloze, hygiënische en lekvrije verbinding tussen de slang en de buis. Hier vindt je een checklist voor het kiezen van een voedselveilige slangassemblage.
Richtlijnen voor het kiezen van de juiste voedselveilige afdichting
Het kiezen van de juiste voedselveilige afdichting is cruciaal om de veiligheid en kwaliteit van voedselproducten te garanderen. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden zijn onder andere het type voedingsmiddel en de temperatuur, de gebruikte reinigingsmethoden (SIP of CIP), het risico op besmetting en de groefverbinding om bacteriegroei te voorkomen. Voldoen aan verschillende normen zoals EC1935/2004, FDA en 3A voor voedselveilige materialen is essentieel voor het kiezen van de juiste afdichting. Lees alles over voedselveilige afdichtingen, normen en tips.
Voedselveilige transportbanden
Voedselveilige transportbanden zijn belangrijk voor het maximaliseren van hun efficiëntie en het garanderen van voedselveiligheid in de industrie. Het verkrijgen van voedselveiligheidscertificaten voor transportbanden helpt om de naleving van voedselveiligheidsnormen aan te tonen. Deskundige inspectie en analyse door transportbandspecialisten bieden voedselveilige transportbandoplossingen op maat, waardoor de efficiëntie wordt verbeterd en de kosten worden verlaagd. Meer informatie over voedselveilige transportbanden vind je hier.
Hygiënisch ontwerp
Een hygiënisch ontwerp van productiefaciliteiten speelt een cruciale rol in de voedingsmiddelenindustrie, waar een goede hygiëne essentieel is om voedselverontreiniging te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Naleving van de hygiënevereisten vanaf de eerste ontwerpfase is van het grootste belang. De European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) biedt richtlijnen voor hygiënisch ontwerpen en ERIKS biedt als EHEDG-lid expertise en ondersteuning bij het selecteren van de juiste materialen en componenten voor hygiënische toepassingen. Lees meer over het belang van hygiënisch ontwerpen.
Inzicht in H1 vloeistoffen en voedselveiligheid: een handleiding
In de voedingsmiddelenindustrie is het handhaven van de juiste voedselveiligheidsnormen cruciaal om besmetting te voorkomen en de integriteit van producten te waarborgen. Vincent Meijer, Product Category Manager bij ERIKS, benadrukt het belang van inzicht in de specifieke behoeften van elke toepassing bij het kiezen van smeermiddelen. H1 smeermiddelen zijn ontworpen om contaminatie te voorkomen en zijn veilig voor incidenteel contact. ERIKS biedt een stapsgewijze aanpak om de behoeften te beoordelen, oplossingen op maat te bieden en de algehele prestaties van de apparatuur waarin smeermiddelen worden gebruikt te optimaliseren. Daarnaast zijn de juiste reinigingsprocedures en aandacht voor de productkwaliteit cruciaal voor het handhaven van de voedselveiligheidsnormen. In samenwerking met vertrouwde merken levert ERIKS oplossingen op maat die voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen in de voedingsmiddelenindustrie. Lees het volledige interview met Vincent Meijer hier.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief:
Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.