Welke slang kiest u bij voedingsmiddelen?

Waar gewerkt wordt met voedingsmiddelen staat voedselveiligheid hoog op de prioriteitenlijst. Om voedselveilig te werken is het nodig materialen te gebruiken welke de voedingsmiddelen niet vervuilen. Weet u zeker dat uw slangen veilig zijn om in aanraking te komen met voedingsmiddelen? Hiervoor dienen de slangen te voldoen aan de Europese wetgeving EC1935/2004. Deze wetgeving beschrijft de vereisten voor materialen die in contact komen met voedingsmiddelen. Wij leggen u graag uit welke materialen geschikt zijn voor uw toepassing.

Vervuiling voorkomen

Het materiaal waar de slang van is gemaakt kan tijdens gebruik schadelijke bestandsdelen afzetten naar het voedingsmiddel. Dit kan leiden tot:

  • Gevaar voor de gezondheid
  • Onaanvaardbare wijziging van de samenstelling van het voedsel
  • Aantasting van geur, smaak, kleur enzovoorts

 

Om dit te voorkomen moeten voedingsmiddelenslangen voldoen aan de EC1935/2004 wetgeving. Dit is de Europese wetgeving voor materialen en voorwerpen die bestemd zijn om in aanraking te komen met voedingsmiddelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kunststoffen, rubbers, metalen en siliconen. Door middel van zogenoemde migratietesten wordt aangetoond dat een slang aan de eisen voldoet. De resultaten van de migratietests kunnen u in een verklaring overlegd worden.

Kies uw materiaal

Bij toepassingen met voedingsmiddelen wordt er meestal gekozen voor slangen die zijn gemaakt van PVC, PTFE, Polyurethaan, NBR of EPDM. Niet alle materialen zijn geschikt om in aanraking te komen met elke type voedingsmiddel. Hieronder vindt u de EC1935/2004 gecertificeerde materialen die geschikt zijn voor uw toepassing.

 

PVC slangen

PVC slangen zijn toepasbaar voor vele toepassingen waarbij werkdruk en –temperatuur beperkt zijn zoals bijvoorbeeld drinkwater, frisdrank en verschillende grondstoffen . De meeste PVC slangen hebben een temperatuurbereik van -20°C tot +60°C. Een voordeel van PVC slangen is dat ze doorzichtig, licht en over het algemeen erg soepel zijn. De bestendigheid is beperkt, PVC is bijvoorbeeld niet geschikt voor gebruik met vette levensmiddelen.

Ons advies

Kies voor de Premium Multibar,  Polymetra Clear, Premium Polygros of Transpar. Dit zijn de meest gebruikte types uit ons assortiment.

 

PTFE slangen

Bij toepassingen waar hoge eisen worden gesteld aan temperatuur, druk of beweging zijn PTFE slangen ideaal. Ze worden gebruikt als toevoerslangen voor filtrage en centrifuges, voor droogtorens en bij gebruik van geur-en smaakstoffen. PTFE slangen hebben een temperatuurbereik van ongeveer -70°C tot +260°C, zijn uitstekend chemisch bestendigheid en zeer goed te reinigen.

Ons advies

Kies uit gladde slangen, gegolfde slangen èn alleen uitwendig gegolfde slangen.

 

Polyurethaan slangen

Slangen die worden toegepast voor droge en slijtende voedingsmiddelen worden vaak uit polyurethaan gefabriceerd. Polyurethaan is bestand tegen vette levensmiddelen en heeft een temperatuurbereik van -40°C tot +90°C. Deze slangen zijn bovendien uitstekend bruikbaar voor melkpoeders, specerijen en andere droge ingrediënten.

Ons advies

De Abraflex MD Food en de AbrATEX MD behoren tot de meest gekozen types.

 

NBR slangen

NBR rubberen slangen zijn olie- en vetbestendig en worden veel toegepast voor melk, room, plantaardige olieën en mayonaise en daarnaast ook voor bijvoorbeeld frisdranken. De slangen worden zowel met als zonder spiraal geleverd, het temperatuurbereik ligt meestal tussen de -30°C en +100°C.

Ons advies

De Nutralon, Nutralon SD Lite en de Nutralon SD zijn veelzijdig in gebruik.

 

EPDM slangen

EPDM slangen worden veel gebruikt voor dranken en sappen en zijn geschikt voor -30°C tot +90°C. De Premium Delifixx en Purpur slang worden veel ingezet voor bier, frisdrank en wijn. Deze types zijn ook geschikt voor dranken met een hoog alcoholpercentage. Ook reinigingsslangen worden vaak uit EPDM geproduceerd, zoals de Premium Cleanfixx FDA met een temperatuurbereik van maar liefst +164°C.

 

RVS slangen

Gegolfde RVS slangen worden beperkt toegepast in de voedingsmiddelenindustrie, de gegolfde binnenwand is niet ideaal te reinigen. Voor toepassingen met hoge temperaturen (tot + 600°C) waarbij alleen een RVS slang volstaat heeft ERIKS de 161 Food slang beschikbaar. Door de vlakke golving van de slang is deze beter te reinigen en blijft er geen medium achter in het dal van de golf. In onze eigen lasserij voorzien wij deze slang van de gewenste koppelingen.

Gerelateerde artikelen

We helpen je graag verder

Ben je op zoek naar gespecialiseerde productkennis?

Onze productspecialisten staan voor jou klaar met persoonlijk advies en diepgaande productkennis.

Direct een product bestellen?

Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Commerciële of administratieve vragen?

ERIKS beschikt over verschillende vestigingen waar je terecht kan voor jouw commerciële en administratieve vragen.